Maraş Haber
DOLAR --
EURO --
GRAM ALTIN --
ÇEYREK --

Haber Ara

0%

Kahramanmaraş'ta Esnafa 5 Yıl Erken Emeklilik Müjdesi?

Kahramanmaraş'ta küçük esnafın beklediği Bağ-Kur prim gün indirimi yeniden gündemde. 9 bin günün 7 bin 200 güne düşürülmesi halinde 1.800 gün avantaj sağlanabilecek.

YAYINLANMA 7 DK OKUMA SÜRESİ

Kahramanmaraş'ta Bağ-Kur kapsamında çalışan küçük esnaf ve sanatkarların uzun süredir gündeminde bulunan 7 bin 200 prim günü beklentisi yeniden konuşulmaya başlandı. Mevcut sistemde emeklilik için 9 bin prim gününü tamamlaması gereken Bağ-Kur'luların, yapılması beklenen düzenlemeyle 7 bin 200 prim günü üzerinden emeklilik hakkına kavuşması gündemde bulunuyor.

Söz konusu değişikliğin hayata geçirilmesi halinde özellikle küçük esnaf açısından önemli bir prim avantajı ortaya çıkabilecek. 9 bin gün ile 7 bin 200 gün arasındaki fark 1.800 güne denk geliyor. Bu da yaklaşık 5 yıllık prim süresine karşılık geliyor.

Ancak düzenlemeyle ilgili en önemli ayrıntı, henüz yürürlüğe girmiş bir kanunun bulunmaması. SGK Uzmanı Emin Yılmaz'ın değerlendirmelerine göre düzenlemenin 2027 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine gelebileceği belirtiliyor. Bu tarih kesinleşmiş bir yasa veya yürürlük tarihi değil, uzman değerlendirmesine dayanan bir beklenti olarak öne çıkıyor.

Kahramanmaraş'taki küçük esnaf yakından takip ediyor

Kahramanmaraş'ta bakkal, manav, kasap, terzi ve benzeri küçük işletmeleri kendi adına işleten Bağ-Kur'lular açısından prim gün sayısındaki olası değişiklik büyük önem taşıyor. Uzun yıllar boyunca kendi işini sürdüren esnaf, emeklilik için gerekli prim gününü tamamlayabilmek amacıyla düzenli olarak prim ödemeye devam ediyor.

Mevcut uygulamada Bağ-Kur'lular için 9 bin prim günü önemli bir eşik olarak bulunuyor. Beklenen düzenlemenin 7 bin 200 güne indirilmesi halinde kapsam içerisinde yer alan esnafın 1.800 gün daha az prim ödeyerek prim şartını tamamlayabilmesinin önü açılabilecek.

Bu durum özellikle emeklilik için prim gün sayısının tamamlanmasını bekleyen vatandaşlar açısından dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

9 bin gün 7 bin 200 güne düşerse ne olacak?

Bağ-Kur prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200'e indirilmesi halinde aradaki fark 1.800 gün olacak. 1.800 günlük süre yaklaşık 5 yıla denk geldiği için düzenleme kamuoyunda "5 yıl erken emeklilik" beklentisiyle gündeme geliyor.

Ancak burada önemli bir ayrıntının gözden kaçırılmaması gerekiyor. Prim gün sayısının düşürülmesi, kapsama giren bütün vatandaşların otomatik olarak hemen emekli olacağı anlamına gelmiyor.

Emeklilikte yalnızca prim gün sayısı değil, sigortalılık başlangıç tarihi ve yaş gibi diğer şartlar da belirleyici oluyor. Dolayısıyla olası bir prim indirimi yürürlüğe girse bile her Bağ-Kur'lunun aynı tarihte emekli olması söz konusu olmayacak.

Yaklaşık 1 milyon esnafı ilgilendirebilir

Beklenen düzenlemenin yaklaşık 1 milyon küçük esnafı ilgilendirebileceği ifade ediliyor. Düzenlemenin özellikle küçük işletme sahiplerine yönelik olması beklenirken, kapsamın hangi sigortalıları içereceği henüz kesinleşmiş değil.

Bakkal, manav, kasap ve terzi gibi kendi adına çalışan küçük esnafın düzenlemeden yararlanması beklentiler arasında bulunuyor. Buna karşılık anonim ve limited şirket ortakları gibi farklı statülerde bulunan Bağ-Kur'luların kapsam içerisinde olup olmayacağı ise hazırlanacak yasa metnine göre netleşecek.

Bu nedenle mevcut açıklamalar üzerinden bütün Bağ-Kur'luların düzenlemeden yararlanacağını söylemek mümkün değil. Kesin kapsam, ancak TBMM'ye sunulacak yasa teklifinin içeriğinin belli olmasıyla ortaya çıkacak.

Prim borcu bulunanlar da düzenlemeyi bekliyor

Bağ-Kur'lular açısından prim gün sayısının yanı sıra geçmiş dönemlere ait prim borçları da önemli bir konu olarak öne çıkıyor. Olası düzenlemede prim borçlarının nasıl değerlendirileceği, başvuru koşullarının ne olacağı ve hangi tarihteki sigortalıların kapsam içerisinde bulunacağı henüz kesinleşmiş değil.

Bu nedenle Kahramanmaraş'ta düzenlemeyi takip eden esnafın mevcut prim ve sigortalılık kayıtlarını kontrol etmesi, resmi açıklamalar dışında kesinleşmemiş bilgilerle emeklilik planı yapmaması önem taşıyor.

2027 tarihi kesinleşmiş değil

SGK Uzmanı Emin Yılmaz'ın değerlendirmelerinde 2027 yılı, Bağ-Kur'luların 7 bin 200 prim günü beklentisi açısından öne çıkan dönem olarak gösteriliyor. Düzenlemenin 2027 yılında Meclis gündemine gelebileceği ifade edilirken, 2028 döneminde de konunun daha güçlü şekilde gündemde yer alabileceği değerlendiriliyor.

Ancak bu açıklamaların resmi bir takvim niteliği taşımadığı özellikle vurgulanıyor. Şu an itibarıyla Bağ-Kur'luların 9 bin günlük prim şartını 7 bin 200 güne indiren ve yürürlüğe giren yeni bir kanun bulunmuyor.

Bu nedenle "2027'de kesin emeklilik geliyor" şeklinde değerlendirme yapmak doğru olmayacak. 2027 yılı, mevcut durumda yalnızca uzman tarafından dile getirilen olası Meclis gündemi olarak değerlendiriliyor.

Kahramanmaraş'ta gözler resmi açıklamalarda

Kahramanmaraş'ta emeklilik için prim gününü tamamlamaya çalışan Bağ-Kur'lu esnaf, düzenlemeye ilişkin gelişmeleri yakından takip ediyor. Özellikle 9 bin gün sınırına yaklaşan ancak henüz emeklilik hakkı kazanamayan vatandaşlar açısından 7 bin 200 günlük prim şartı önemli bir beklenti oluşturuyor.

Olası düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde kapsam dahilindeki esnafın 1.800 günlük prim avantajından yararlanabilmesi mümkün olabilecek. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için öncelikle yasal düzenlemenin hazırlanması, TBMM'de görüşülmesi ve yasalaşarak yürürlüğe girmesi gerekiyor.

Bu süreç tamamlanmadan 7 bin 200 gün şartının kesinleştiğini veya belirli bir tarihte emeklilik hakkı doğacağını söylemek mümkün değil. Kahramanmaraş'taki Bağ-Kur'luların da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SGK ve TBMM tarafından yapılacak resmi açıklamaları takip etmesi gerekiyor.

Bağ-Kur prim gün sayısının 7 bin 200'e indirilmesi halinde özellikle küçük esnaf için emeklilik yolunda önemli bir değişiklik yaşanabilecek. Ancak düzenlemenin kapsamı, yürürlük tarihi ve diğer emeklilik koşullarına ilişkin ayrıntılar henüz netleşmiş değil. Bu nedenle 2027 beklentisinin kesinleşmiş bir tarih değil, mevcut uzman değerlendirmesi olduğu unutulmamalı.

Yorumlar 0

Yorumlar yükleniyor...