Zeytinyağı Fabrikalarının Karasu Problemine İtalyan Çözümü

Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC)’nin yürüttüğü "Zeytinyağı Kalitesinin İyileştirilmesi Eğitimi" projesi kapsamında eğitim veren Teknoloji uzmanı İtalyan Luciano Di Giovacchino,zeytinyağı fabrikalarının en büyük sorunu olan karasu...

Zeytinyağı Fabrikalarının Karasu Problemine İtalyan Çözümü
Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC)’nin yürüttüğü "Zeytinyağı Kalitesinin İyileştirilmesi Eğitimi" projesi kapsamında eğitim veren Teknoloji uzmanı İtalyan Luciano Di Giovacchino,

zeytinyağı fabrikalarının en büyük sorunu olan karasu problemine İtalyan modeli önerdi.

Üye ülkelerde kalite alt yapısını geliştirmek üzere teknik hibe programları düzenleyen Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC), "Zeytinyağı Kalitesinin İyileştirilmesi Eğitimi" projesi kapsamına Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)’nda "Tarladan sofraya zeytinyağında kalite" temalı dört günlük eğitim programı düzenledi. Teknoloji uzmanı İtalyan Luciano Di Giovacchino ile ZAİ Zeytin Yetiştiriciliği Uzmanı Mehmet Ulaş tarafından verilen eğitim kapsamında bugün, eğitime katılan zeytin üreticileri, EBSO yağ sanayi meslek komitesi üyeleri, zeytinyağı fabrikası yöneticileri, teknik elemanlar ve ziraat mühendisleri ile gıda mühendislerine EBSO Meclis Toplantı Salonu’nda sertifika töreni düzenlendi. Törende dört günlük eğitimin genel değerlendirmesini yapan Giovacchino, anlattığı tekniklerle zeytinyağı fabrikalarının en büyük problemlerinden biri olan karasu sorununa da umut ışığı oldu. Zeytinyağı yapılırken, zeytinlerin sıkılmasının ardından atık su olarak ortaya çıkan karasu, pek çok zeytinyağı fabrikasının başını ağrıtıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, içerisindeki zararlı maddeler nedeniyle karasunun doğaya salınmasını yasaklamış, zeytinyağı fabrikaları ise ileri teknoloji gerektiği için karasular için arıtma tesisleri açmakta zorlanmıştı. Çareyi karasuları tek bir havuzda toplayıp onların kurumasını beklemekte bulan zeytinyağı fabrikaları için İtalyan modeli imdada koştu.

HEM SULAMA HEM GÜBRELEME

İtalya’daki zeytinyağı fabrikalarının, karasuları seyreltmeden metrekareye 50 ila 80 litre döktüğünü belirten Giovacchino, bu yöntemin arazilere zarar vermediğini, sulama yöntemiyle yapılan doğaya salım işleminin aynı zamanda gübre niyetine de geçtiğini kaydetti. Türkiye’deki zeytinyağı fabrikalarının karasuları bir havuzda bekleterek onların kurumasını beklediklerini Giovacchino, bu yöntemin Türkiye’de de kullanılabileceğini söyledi. EBSO Meclis Üyesi Nejat Özduran ise, “Yıllarca karasu probleminin nasıl çözülebileceğini düşünüyorduk. Sayın Giovacchino’nun aktardığı yöntemle problemin çözüleceğine inanıyorum” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner39

banner48